Groendaken

Bijna alle platte en licht hellende daken zijn geschikt om er een groen dak, ofwel een sedum dak van te maken.

Draagkracht

Een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden is de draagkracht van het dak. Het dak moet in staat zijn het gewicht van de sedum incl. (vochtig) substraat te dragen.

Om het gewicht van een dak te beheersen is een goede afwatering noodzakelijk. Maak hierbij altijd gebruik van een bladvanger of bolrooster, zodat je afvoer niet verstopt raakt!

Bestaande dakbedekking

Ook is het van belang wat voor dakbedekking er nu op het dak ligt. Op bitumineuze dakbedekking, EPDM, PVC  en beton kun je prima sedum-matten aanbrengen. Kijk wel of de dakbedekking nog in goede staat is. Wanneer het dak ouder is dan 15 jaar, is het verstandig om de dakbedekking te vervangen of een nieuwe wortelwerende dakbedekking aan te brengen. Indien de dakbedekking niet wortelwerend is, moet er een wortelwerend doek aangebracht worden.

Het lichtst verzadigde groendak  (L20) wat Bitasco aanbiedt weegt 45 kg/m2. Daarnaast bieden wij L40 aan, wat  Meer informatie over deze producten vind je hier.

Verzadigd gewicht wil zeggen, dat hierbij rekening is gehouden dat het sedum en het substraat eronder volledig nat is. Dat kan komen door regen, sneeuw, vorst e.d. en kan wel 18 tot 35 liter per m2 bedragen!

Dakranden

De hoogte van de dakranden moet voldoende zijn om genoeg vocht vast te houden? Is de dakrand niet hoog genoeg? Zorg dan dat er een rand grind is aangebracht langs de buitenomtrek van het dak. Overtollig water kan dan altijd zijn weg vinden naar de afvoer.. Voor kleine daken  kan deze rand 10 á 15 cm breed zijn. Bij grotere daken is een rand van 20 á 30 cm aan te raden.

Nog geen wortelwerende ondergrond aanwezig?

Onze wortelwerende bitumineuze dakbedekking: IKO Roofgarden is hiervoor uitermate geschikt. Ook is het mogelijk EPDM uit 1 stuk toe te passen of Resitrix SK-W.

Subsidies

Een ander groot voordeel is dat veel gemeentes subsidies verstrekken voor het (laten)aanleggen van een groen dak. Om na te gaan hoeveel subsidie dit is, kun je contact moeten opnemen met de betreffende gemeente. Bij veel (grotere) gemeentes, vind je deze informatie ook op hun website.

Onderhoud

Hoewel het onderhoud van een sedumdak minimaal is, is het niet helemaal onderhoudsvrij. Zo zal in een droge periode het dak bevochtigd moeten worden en ook dient er 2x per jaar bemest te worden.
Lees hier verder hoe je het sedumdak kunt onderhouden.

Bestel bij ons het complete pakket

Groen dak sfeer3
groendak
groen dakkapel
groendak-mat
groendak bitasco