Groendaken onderhoud

Onderhoud sedumdak

Wat houd het onderhouden van een sedumdak eigenlijk in. Er kan wat onduidelijk hierover zijn, want het gaat om een levende dakbedekking die -om te blijven leven- met enige regel voedingstoffen nodig heeft in de vorm van water en mest. Echter is dit niet te vergelijken met het onderhoud van een gewone tuin, wat veel intensiever is!

Het het onderhoud van een is sedumdak minimaal, zodat de eigenaar er weinig omkijken naar heeft.  Hoewel je dus geen tuinman of -vrouw hoeft te zijn, is het sedumdak niet geheel onderhoudsvrij. het is eenvoudig zelf te doen, omdat het zo minimaal is. Om het sedumdak goed te kunnen verzorgen en mooi te houden is er ongeveer twee keer per jaar onderhoud nodig.  De drie meest belangrijke vormen van onderhoud zijn:

  • Het verwijderen van onkruid;
  • Het bemesten;
  • Het water geven.

Onkruid controle

Als eerste de onkruid controle. Vaak is twee keer per jaar genoeg, tenzij u in een omgeving woont met heel veel bomen. Deze bomen verliezen namelijk zaailingen, die het dak kunnen beschadigen wanneer ze gaan groeien. Zijn er veel bomen in de buurt, dan is drie of vier keer per jaar onkruid weghalen verstandiger. Onkruid zoals graspollen kunt u gemakkelijk met de hand verwijderen. Indien het sedum ook gedeeltelijk loslaat tijdens het verwijderen van onkruid, kunt u deze zonder problemen terugduwen. Wanneer er lege plekken ontstaan zullen deze vanzelf weer dichtgroeien.

Let bij het onkruid weghalen op dat u niet te diep doorsteekt, om schade aan de drainagelaag en de dakbedekking te voorkomen. Daarnaast is het ons advies om geen onkruidbestrijdingsmiddelen te gebruiken op het dak. Deze brengen meer schade aan dan dat ze bevorderlijk zijn, zeker omdat het onkruid gemakkelijk met de hand is weg te halen.

Bemesten sedumdak

Een sedumdak moet af en toe worden bemest, om te zorgen dat het sedum gezond blijft en blijft groeien. Het beste kan dit twee keer per jaar gebeuren: één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Dit kan met speciale sedum mest, ook wel mest korrels genoemd. Het is belangrijk om na het bemesten uw groendak voor een aantal dagen na de bemesting nog even af te spoelen. Mest kan namelijk schade veroorzaken aan onder andere tegels, lichtstraten en aluminium dakkappen. Om dit te voorkomen is een beetje water om het dak af te spoelen genoeg.

Water geven

Een sedumdak water geven is in principe niet nodig, omdat het dak erg goed is in water opslaan. Toch kunnen er periodes zijn waarin het lange tijd helemaal niet regent. Dan loopt het dak wél risico om uit te drogen en is het dus verstandig om het een beetje bij te wateren. Dit doet u gemakkelijk met een gieter of tuinslang, af en toe een klein beetje zo lang het droog blijft. Wanneer het heeft geregend kunt u weer stoppen!

Grindrand en waterafvoer controle

Als extra mate van onderhoud, is het ook handig om af en toe de grindrand en de waterafvoer te controleren. De grindrand is de strook grind die het sedum op zijn plek houdt en los substraat opvangt. Het sedum kan aan de rand van het dak niet netjes meer zijn. Daarom is het belangrijk om de randen te controleren, bij te knippen, en loszittend substraat te verwijderen. Mocht dit veel werk zijn, dan kan dit verminderd worden door gebruik te maken van scheidingsprofielen. Deze zijn extra aan te schaffen bij een sedumdak.

Ook het controleren van de waterafvoer is belangrijk. Is deze namelijk verstopt, dan kan het overtollige water niet weg, waardoor het sedumdak te zwaar kan worden of kan zorgen voor lekkage. Zorg daarom dat er geen stukjes substraat of korrels in de afvoer kunnen komen, en controleer af en toe of deze nog door loopt.

Na oplevering is het onderhoud van een sedumdak is een taak voor de eigenaar van het dak.  Bitasco en Braber Dakmaterialen zijn niet aansprakelijk voor schades wegens niet uitgevoerd onderhoud of uitdroging in periodes van droogte.

Onderhoudscontract

Lukt het niet om zelf het onderhoud van het sedumdak uit te voeren? Er zijn ook mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten.  Neem contact op met ons om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.

Bestel bij ons het complete pakket

groendak-mat2
groendak
groendak-mat
groen dakkapel
Groen dak sfeer3
groendak bitasco